ΕΡΕΥΝΑ
Judaica Europeana
Η JUDAICA Europeana ήταν μία από τις πρωτοβουλίες, που υποστηρίχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την δημιουργία της Europeana, της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης. Η Europeana αντλεί το πλούσιο περιεχόμενό της από βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία.
Η JUDAICA Europeana αναγνώρισε και ψηφιοποίησε, υλικό σχετικό με τον εβραϊκό πολιτισμό για την Europeana, με την συνεισφορά εκατομμυρίων σελίδων και χιλιάδων άλλων αντικειμένων.
Κύριοι στόχοι του προγράμματος ήταν:
- H τεκμηρίωση της εβραϊκής πολιτισμικής έκφρασης στην Ευρώπη
- Η ψηφιοποίηση και ομαδοποίηση του περιεχομένου αυτού
- Η επέκταση των διαχειριστικών εργαλείων γνώσης, ώστε να μπορέσουν οι κοινότητες να προσαρμοστούν και να εφαρμόσουν ελεγχόμενα λεξιλόγια, θησαυρούς και οντολογίες, για τον ευρετηριασμό, την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των συγκεντρωτικών περιεχομένων σχετικών με τα δικά τους πεδία ενδιαφέροντος.
- Η στήριξη για την χρήση του ψηφιοποιημένου υλικού στην επιστημονική και ακαδημαϊκή έρευνα, στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, στη διαδικτυακή εκπαίδευση, στη μουσειακή διαχείριση και τις ψηφιακές εκθέσεις, στις δράσεις και πρωτοβουλίες των πολιτιστικών φορέων των ευρωπαϊκών πόλεων, στον πολιτιστικό τουρισμό, στις εικαστικές τέχνες, στη μουσική και την πολυμεσική ανάπτυξη, καθώς και στην επίσημη και ανεπίσημη εκπαίδευση.
Η μεγάλη πρόκληση του προγράμματος JUDAICA Europeana ήταν να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε μια ικανή ποσότητα της ευρωπαϊκής εβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς σε επίπεδο αντικειμένων.
Το πρόγραμμα JUDAICA Europeana υλοποιήθηκε από μια κοινοπραξία εταίρων, η οποία περιελάμβανε τα ακόλουθα μέλη:
Τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο για τον Εβραϊκό Πολισμό (Λονδίνο), τη Συλλογή Judaica της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Γκαίτε (Φρανκφούρτη/Μάιν), την Alliance Israélite Universelle (Παρίσι) σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης των Γίντις – Βιβλιοθήκη Medem, το ίδρυμα Amitié – Κέντρο για την Έρευνα και την Καινοτομία (Μπολόνια), τη Βρετανική Βιβλιοθήκη (Λονδίνο), το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς (MiBAC, Ρώμη) τα Ουγγρικά Εβραϊκά Αρχεία (Βουδαπέστη), το Ινστιτούτο Μελέτης της Εβραϊκής Ιστορίας (Βαρσοβία), το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος (Αθήνα), το Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου· στο πρόγραμμα συμμετέχουν, ως συνεργαζόμενοι εταίροι: το Κεντρικό Σιωνιστικό Αρχείο (Ιερουσαλήμ) και το Κέντρο «Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας» στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις επιστήμες – Makash (Ιερουσαλήμ).
Το πρόγραμμα JUDAICA Europeana ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριου του 2012.