logo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 4 Απριλίου, στον Φάρο, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, φίλων και πυλώνων της εβραϊκής κοινότητας, παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες, οι στόχοι και το όραμα για το μέλλον του Μουσείου.

Παράλληλα, ο Σαμουήλ -Μάκης Μάτσας, Επίτιμος Πρόεδρος και Ιδρυτικό Μέλος του Μουσείου τιμήθηκε για το πολύτιμο έργο του στην εξέλιξη και καθιέρωση του Μουσείου ως καταφυγίου μνήμης και κατανόησης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και τη συμβολή μεγάλων χορηγών, όπως η Eurobank Private Banking, Διοικητικά Στελέχη του Μουσείου παρουσίασαν τις πρωτοποριακές δράσεις του Μουσείου, με έμφαση στην έρευνα, την εκπαίδευση και την ψηφιοποίηση.

Ο Σαμουήλ Μάκης Μάτσας και η ιστορία του ως Προέδρου του Μουσείου αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Μουσείου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος κ. Μίκης Μοδιάνο: «Το έργο του κ. Μάτσα, αναδείχθηκε ως πολύτιμη παρακαταθήκη για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, δίνοντας έτσι τη βάση για την υλοποίηση πιο πρωτοποριακών σχεδίων. Θέλουμε να κάνουμε την επίσκεψη στο Μουσείο μια εμπειρία η οποία για τους επισκέπτες, ανεξάρτητου ηλικίας, θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη τους» .

Η ανακήρυξη του Μουσείου ως Ερευνητικού Κέντρου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η δημιουργία επιμορφωτικών προγραμμάτων αποτελούν μόνο μερικά από τα επιτεύγματα που επισημάνθηκαν.

Επιπλέον, η έκδοση-σταθμός της συλλογής εβραϊκών επιγραφών «Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae» και η εκπαιδευτική δράση του Μουσείου, με την επίσκεψη περίπου 12.000 ατόμων κάθε χρόνο ανάμεσά τους 200 εκπαιδευτικοί και 3.500 μαθητές, καθώς και τη διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού video με θέμα το Ολοκαύτωμα και εκπαιδευτικό ταξίδι στο Άουσβιτς για τους νικητές, αποτελούν παραδείγματα της σημαντικής έρευνας και των δραστηριοτήτων του Μουσείου με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση χρόνια λανθασμένων πεποιθήσεων, και την διάδοση της ενσυναίσθησης και της κατανόησης μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και λαών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ερρίκος Αρώνες, Πρόεδρος του ΔΣ Συλλόγου Φίλων Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, «Το έργο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος κινείται σε τρεις άξονες: τους Επισκέπτες, την Έρευνα και την Εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ο επανασχεδιασμός της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και η εσωτερική ανακαίνιση του κτιρίου μας στην Πλάκα, που αποτελούν σημαντικά βήματα για την εξέλιξή του Μουσείου σε έναν οργανισμό που θα αναδεικνύει με σύγχρονο τρόπο τη συμμετοχή και τη συμβολή των Ελλήνων Εβραίων στην οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της Ελλάδας.

Στη συνεισφορά και τη συγκέντρωση απαραίτητων πόρων ώστε το ΕΜΕ να συνεχίσει το ουσιαστικό του έργο στάθηκε ο Αντιπρόεδρος του Μουσείου κ. Ερρίκος Αμπραβανέλ,  ο οποίος προσέφερε ένα συμβολικό βραβείο στον Καθηγητή κ. Δημήτρη Αργυριάδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με την μουσική του ο Μίνως Μάτσας και η ορχήστρα του τον οποίο ευχαριστούμε θερμά και τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Τουρισμού, κα ‘Ολγα Κεφαλογιάννη, η Υπουργός Εργασίας κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας, κ. Γιώργος Καλαντζής, ο ΓΓ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ. Αντώνης Οικονόμου και ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Νόαμ Κατς.

Σχετικά με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος είναι ένα ιστορικό, λαογραφικό και εθνολογικό μουσείο, σκοπός του οποίου είναι η συγκέντρωση, καταγραφή, διαφύλαξη, και ανάδειξη της κληρονομιάς των προπολεμικών και μεταπολεμικών εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας.  Στα 45 χρόνια λειτουργίας του, έχει πετύχει πολλές και σημαντικές αναγνωρίσεις όπως το Σήμα Αναγνώρισης Accredited Museum από το Υπουργείο Πολιτισμού.  Είναι επίσης Αναγνωρισμένο Ερευνητικό Κέντρο από το 2014, με σχετική απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η συλλογή του αποτελείται από πάνω από 10.000 αντικείμενα, όπως έγγραφα και ιστορικά τεκμήρια σχετικά με την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων, σπάνια και πολύτιμα υφάσματα, ιερά θρησκευτικά κειμήλια, παραδοσιακές φορεσιές καθώς και σημαντικό οπτικοακουστικό αρχείο το οποίο αριθμεί πάνω από 135 συνεντεύξεις, κατά κύριο λόγο Μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων που επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που κρύφτηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ή που συμμετείχαν στην Αντίσταση.

Εκτός από τις μόνιμες συλλογές του, παρέχει στους επισκέπτες περιοδικές εκθέσεις, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, virtual ξεναγήσεις καθώς και μια εμπειρία ψηφιακής πραγματικότητας εμπνευσμένης από την ιστορία της Ρόζας Ασσέρ Πάρδο ταξιδεύοντας τον περιηγητή στο παρελθόν του εβραϊκού πολιτισμού, της εβραϊκής παράδοσης και της εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες: https://jewishmuseum.gr

photo credit: STUDIO PANOULIS & FOTOVISION