Την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Σαν κυνηγημένα πουλιά»: Έλληνες Εβραίοι μετά τον Πόλεμο».

Η έκθεση, που εστιάζει στους Έλληνες Εβραίους κατά την περίοδο που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, είναι η πρώτη με ανάλογο περιεχόμενο που παρουσιάζεται στην Ελλάδα και τα εγκαίνιά της συγκέντρωσαν πολύ κόσμο ενδιαφερόμενο για το θέμα της.

Την εκδήλωση καλησπέρισε η διευθύντρια του ΕΜΕ, Ζανέτ Μπαττίνου που μίλησε για τη σπουδαιότητα παρουσίασης μιας τέτοιας έκθεσης και για τη θέση της στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του ΕΜΕ. Ακολούθησε μια σύντομη ομιλία του χορηγού της έκθεσης Νισσήμ Μιγιονή που εξέφρασε την περηφάνια του να συνδέεται το όνομά του με αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια.

Στη συνέχεια ο Ραφαήλ Μωυσής, που δάνεισε πρωτότυπο υλικό στην έκθεση, μοιράστηκε με τους παραβρισκομένους σκέψεις του πατέρα του Ασσέρ Μωυσή καθώς και δικές του, που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν αυτής της προσπάθειας.

Έπειτα το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΜΕ, Μικης Μοδιάνο που με τη σειρά του τόνισε την αξία της έκθεσης και της συνοδεύουσας έκδοσης, ενώ ευχαρίστησε  τόσο την επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Μπεζέ όσο και όλο το προσωπικό του μουσείου.

Τελευταία, πήρε το λόγο η επιμελήτρια της έκθεσης που αναφέρθηκε στην προσωπική της έρευνα για να συγκεντρωθεί το υλικό και στα περιεχόμενα της έκθεσης, όπως οι προσπάθειες ανασυγκρότησης των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η βοήθεια από διεθνείς φορείς. Οι εμπειρίες των επιζώντων των στρατοπέδων και των Εβραίων αντιστασιακών στη διάρκεια του Εμφυλίου και στα μετεμφυλιακά χρόνια. Τα διλήμματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι επιζώντες, όπως λ.χ. ζωή στη Διασπορά ή μετανάστευση πρωτίστως στο Ισραήλ και τόσα άλλα.

Κλείνοντας, η διευθύντρια ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και τους κάλεσε να πιούν ένας κρασί, ενώ τους ενημέρωσε ότι σύντομα θα λάβουν ειδοποίηση για προγραμματισμένες ξεναγήσεις στη νέα περιοδική έκθεση.

Η έκθεση περιλαμβάνει: Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, πρώτες εκδόσεις, θρησκευτικά αντικείμενα, δημοσιεύματα στον Τύπο, βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις επιζώντων, κινηματογραφικά επίκαιρα της εποχής, κ.ά. Η έκθεση απευθύνεται στο γενικό ελληνικό και διεθνές κοινό, μαθητές, φοιτητές, ερευνητές. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία, εκτός από το να διαβάσει σύντομα κείμενα, να δει αποσπάσματα από συνεντεύξεις επιζώντων και βίντεο από την καθημερινή ζωή τους μετά τον πόλεμο, καθώς και επίκαιρα της μεταπολεμικής εποχής που αποτυπώνουν τη μετανάστευση και τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα προσφύγων των Ελλήνων Εβραίων.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 – 16.00

   Κυριακή: 10.00 – 16.00

             Σάββατο: Κλειστά

Διάρκεια έκθεσης: 4 Ιουνίου – 31 Δεκεμβρίου 2025