Καθώς προετοιμαζόμαστε για την έναρξη του επόμενου επιμορφωτικού σεμιναρίου με τίτλο «Μαθήματα από το Παρελθόν – Δράσεις για το Μέλλον. Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα και την Κοινωνική Δικαιοσύνη» το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα από τις 7 ως τις 10 Απριλίου και διοργανώνεται από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με το The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights (TOLI), και με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας περισσότερα για το πλαίσιο στο οποίο διοργανώνεται.
Το σεμινάριο εντάσσεται στο έργο Combating Holocaust Denial and Distortion through Active Citizenship, Remembrance and Education, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος CERV, υλοποιείται την περίοδο 1 Μαρτίου 2024 – 28 Φεβρουαρίου 2026.
Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη δικτύων εκπαιδευτικών και νέων που αναλαμβάνουν δράση για την αξιοπρεπή ανάμνηση του παρελθόντος, την πρόληψη και την καταπολέμηση της άρνησης και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος και τη δημιουργία πλαισίων για διαπολιτισμικό διάλογο και ενεργή πολιτειότητα.
Μια σειρά από ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης θα προσφερθούν σε εκπαιδευτικούς στην Κροατία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Τριάντα με τριανταπέντε εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες της εκπαίδευσης θα παρακολουθήσουν τετραήμερα σεμινάρια σε καθεμία από αυτές τις χώρες. Θα υποστηριχθούν ώστε να εργαστούν με τους μαθητές τους για την υλοποίηση πρότζεκτ τοπικής ιστορίας που περιλαμβάνουν ένα μέρος μάθησης και έρευνας, και ένα μέρος στο οποίο οι μαθητές μοιράζονται τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις τους με δημιουργικούς τρόπους στο ευρύτερο κοινό. Οι μαθητές θα μάθουν επίσης πώς να εντοπίζουν τις εκδηλώσεις άρνησης και διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος στο διαδίκτυο και να τις αναφέρουν. Θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη διαδικτυακή παρακολούθηση και την υλοποίηση των πρότζεκτ τοπικής ιστορίας σε ένα διεθνές συνέδριο. Οι μαθητές θα σχηματίσουν ένα ευρωπαϊκό δίκτυο Νέων Ευρωπαίων Πρεσβευτών για τη Μνήμη και την Ενεργή Πολιτειότητα.
Οι πιο δραστήριοι εκπαιδευτικοί του δικτύου, μαζί με άλλους επαγγελματίες της εκπαίδευσης από τον πολιτικό τομέα και τη δημόσια διοίκηση από δέκα χώρες, θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε διεθνές συνέδριο στη Λιθουανία. Σε αυτό το συνέδριο θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη συνεργασία με τους μαθητές στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής προσέγγισης, προκειμένου να μάθουν για το Ολοκαύτωμα και να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην εκδήλωση αυτή, θα συζητηθούν συγκεκριμένα βήματα για την εδραίωση και την επέκταση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκπαιδευτικών για το Ολοκαύτωμα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και για τη δημιουργία αντίκτυπου που θα φτάνει στους φορείς χάραξης πολιτικής.
Δύο εκδόσεις θα προκύψουν από αυτό το έργο: ένα φυλλάδιο με τα τοπικά πρότζεκτ των μαθητών που θα εμπνεύσει άλλους νέους πρεσβευτές να προωθήσουν τη μνήμη και να δράσουν για τη δημοκρατία- και ένας οδηγός πηγών για εκπαιδευτικούς που θα εστιάζει στις γυναίκες στην αντίσταση.
Οι εταίροι του έργου είναι:
- το Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Timisoara, Ρουμανία (συντονιστής),
- η Documenta, Κροατία,
- το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος,
- το Ίδρυμα CDEC, Ιταλία,
- η Διεθνής Επιτροπή για την αξιολόγηση των εγκλημάτων των ναζιστικών και σοβιετικών καθεστώτων κατοχής στη Λιθουανία,
- το Big Picture, Πολωνία,
- και το Terraforming, Σερβία.
Το έργο συγχρηματοδοτείται επίσης από το TOLI – The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights, και υπερασπίζεται τη διεπιστημονική μεθοδολογία για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναπτύχθηκε από το TOLI.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το πρόγραμμα CERV και το TOLI.