logo
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Μόνιμη έκθεση

Η συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος περιλαμβάνει πάνω από 10.000 αντικείμενα, σπάνιας τέχνης και ιστορικής σημασίας, από τον 3ο π.κ.ε/π.Χ έως και τον 20ό αιώνα.

Η περιήγηση στο Μουσείο είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν ενός πολιτισμού και μιας παράδοσης που μετρά σχεδόν δυόμιση χιλιετίες. Η μόνιμη έκθεση είναι δομημένη σε θεματικές ενότητες, οι οποίες διαρθρώνονται σε επίπεδα γύρω από τον κεντρικό  οκταγωνικό άξονα του κτηρίου.

Επίπεδο -1

Η Συναγωγή

Στο επίπεδο αυτό εκτίθεται το αναστηλωμένο εσωτερικό της ρωμανιώτικης Συναγωγής της Πάτρας μετά τη διάλυση της Ισραηλιτικής Κοινότητας το 1981. Στον ίδιο χώρο, σε τρεις προθήκες, εκτίθενται πολύτιμα και σπάνια συναγωγικά και λειτουργικά αντικείμενα, όπως ρωμανιώτικες παραδοσιακές ξύλινες θήκες για την Τορά (Τικκίμ) και σεφαραδίτικοι Κύλινδροι του Νόμου (Σέφερ Τορά), ιερά συναγωγικά σκεύη και υφάσματα, καθώς και άλλα μοναδικά αντικείμενα εβραϊκής θρησκευτικής τέχνης (Judaica) από τις εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας.

Επίπεδο 1

Υποδοχή & εξυπηρέτηση επισκεπτών

Επίπεδο 2

Εορτές

Στην προθήκη αυτή εκτίθενται τελετουργικά, συναγωγικά και οικιακά αντικείμενα των εβραϊκών βιβλικών και ιστορικών εορτών βάσει του εβραϊκού ημερολογίου από προπολεμικές και μεταπολεμικές εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας.

Επίπεδο 3

Ιστορία

Στο επίπεδο αυτό περιλαμβάνονται οι προθήκες Ιστορία, Στρατιωτικά Ενθυμήματα και Σιωνισμός μέσα από τα εκθέματα των οποίων ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τα ιστορικά και αρχαιολογικά τεκμήρια της ελληνικής εβραϊκής ιστορίας από την ύστερη αρχαιότητα έως και τον 20ό αιώνα. 

Επίπεδο 4

Aίθουσα Προβολών

Στον ειδικά διαμορφωμένο αυτό χώρο ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ταινίες με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, καθώς και μια σύντομη οπτικοακουστική ξενάγηση της μόνιμης έκθεσης.

Επίπεδο 5

Ολοκαύτωμα

Οι τέσσερις προθήκες και τα επιτοίχια εκθέματα του επιπέδου αυτού καλύπτουν τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της ιταλικής, βουλγαρικής και γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα έως και την απελευθέρωση. Τα θέματα που καλύπτονται και αναδεικνύονται μέσα από σπάνια και πολύτιμα έγγραφα, φωτογραφίες, αντικείμενα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα τα μέτρα κατά των Ελλήνων Εβραίων, την καταστροφή και τη λεηλασία συναγωγών, κατοικιών, περιουσιών και νεκροταφείων, τους εκτοπισμούς, τη ζωή στα στρατόπεδα, την συμμετοχή των Ελλήνων Εβραίων στην Εθνική Αντίσταση και τέλος την απελευθέρωση.

Επίπεδο 6

Ενδυμασίες

Ολοκληρωμένα σύνολα αυθεντικών ρωμανιώτικων και σεφαραδίτιων ενδυμασιών, μεμονωμένα ενδυματολογικά εξαρτήματα, καθώς και ιστορικά χαρακτικά από τα τέλη του 18ου αιώνα συνθέτουν τον λαογραφικό και εθνολογικό πλούτο και την ποικιλία της ενδυματολογικής παράδοσης των Εβραίων της Ελλάδας.

Επίπεδο 7

Κύκλος της Ζωής

Μέσα από μία μοναδική συλλογή αντικειμένων οικιακής λατρείας, ενδυμάτων, κεντημάτων, σπάνιων εικονογραφημένων χειρογράφων, φυλαχτών και άλλων έργων μικροτεχνίας, σκιαγραφείται η ιδιαίτερη εθιμική παράδοση των Ελλήνων Εβραίων μέσα από τα διαβατήρια έθιμα, που ορίζουν τον κύκλο της ζωής, όπως ο γάμος, η γέννηση, η περιτομή, η θρησκευτική ενηλικίωση, η καθημερινή ζωή και ο θάνατος. Επιπλέον, στο ίδιο επίπεδο παρουσιάζονται δύο προθήκες αφιερωμένες στους Εβραίους της Κρήτης. Τα αντικείμενα, οικογενειακά κειμήλια των οικογενειών Καπόν, Μινέρμπο και Άλμπερτ συμπληρώνονται και από σχετικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και την περίοδο της Κατοχής.

Επίπεδο 8

Εβραϊκές επιγραφές

Η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων εγκαινιάστηκε το 2011 με την έκθεση “Εικόνες Ελλήνων Εβραίων” από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου και είναι αφιερωμένη στις οικογένειες των Σαμουήλ (Μάκη) Μάτσα και Μωρίς Σαλτιέλ. Φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις ιστορικού, εθνογραφικού ή εικαστικού θεματικού περιεχομένου. Από τον Δεκέμβριο του 2023 στον χώρο αυτό φιλοξενείται έκθεση εννέα επιγραφών από αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, υπό καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού και με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα πολύτιμα αυτά αρχαιολογικά αντικείμενα έχουν ενταχθεί στη μόνιμη έκθεση, ενισχύοντας και διευρύνοντας τον πολυσυλλεκτικό της χαρακτήρα και τεκμηριώνουν την πρώιμη εγκατάσταση των Εβραίων στην Ελλάδα, όχι ως μεμονωμένο ιστορικό γεγονός, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός ευρύτερου ιστορικού, γεωγραφικού και χρονολογικού πλαισίου.

Επίπεδο 9

Αίθουσα Σύγχρονης Τέχνης Μπενρουμπή

Η Αίθουσα Τέχνης Μπενρουμπή φιλοξενεί σε ετήσια και ανανεώσιμη βάση περιοδικές εκθέσεις από τον κόσμο των καλών και εφαρμοσμένων τεχνών. Ο χώρος εγκαινιάστηκε το 1998 με την έκθεση των έργων του κερκυραίου Εβραίου καλλιτέχνη, συγγραφέα και μελετητή της λαϊκής τέχνης και του Θεάτρου Σκιών, Τζούλιο Καΐμη.